Boerderijen

Karakteristiek voor de Noordoostpolder zijn de boerderijen. Ook rond Nagele staan verschillende type boerderijen zoals die in de rest van de polder te vinden zijn. Dit waren de plekken waar de eerste bewoners van het dorp als landarbeider aan de slag gingen.

Tijdens de oorlog kreeg de Directie Wieringermeer van de bezetter toestemming per 500 ha te ontginnen poldervlak een schuur te bouwen. Voor deze schuren werd het grootste type boerderij uit de Wieringermeer gekozen. Van de Wieringermeerboerderij zijn er circa 60 gebouwd. Gedwongen door de schaarste tijdens de wederopbouw werd besloten om over te gaan op een compleet geprefabriceerd montagebouw-systeem. Ingenieur A.D. van Eck (Directie van de Wieringermeer ) ontwierp daarom een op Amerikaanse bouwsystemen geïnspireerde schuur, gemaakt van gestandaardiseerde en geprefabriceerde betonnen muurplaten, die werden bevestigd aan spanten van gelamineerd hout of beton.

De firma N.V. Schokbeton in Kampen kon deze vervaardigen. Tussen werden 1949-1959 duizend boerenbedrijven en bijna 600 schuren van dit montagesysteem gebouwd in de polder, waarvan ook een voorbeeld is te vinden op het terrein van evenementenboerderij Op d’n Akker. Schokbeton maakte faam met het montagesysteem en werd zelfs een internationaal succes in de bouw. Andere typen boerderijen en schuren in de Noordoostpolder zijn de langgevelboerderij en de hybride boerderij. Het langgeveltype was het kleinste type en hier trokken veel Zeeuwse boeren in (in de volksmond daarom “Zeeuwse boerderij” genoemd). Om de bouwkosten van de montageschuur te kunnen vergelijken met een traditioneel gemetselde schuur werden er tenslotte ook 24 vergelijkbare schuren van baksteen gebouwd. Deze hybride boerderij heeft een grote hoge schuur van rode baksteen en rode pannen.

Erfsingels rond de boerderijen gaven beschutting tegen de wind. Ze hebben ook landschappelijke waarde omdat ze net als bomenrijen en struiken langs de wegen, onderdeel uitmaken van het Algemeen Landschapsplan (1947) van stedenbouwkundige J.C. Pouderoyen en landschapsarchitect J.T.P. Bijhouwer voor de Noordoostpolder. De boerenerven zijn door de erfsingels één geworden met het landschap.