Erfgoedroute

Een nieuw dorp op nieuw land. Dat was Nagele zo’n halve eeuw geleden tijdens de wederopbouwperiode (1940-1965). Volg de cultuurhistorische wandeling en leer alles over dit bijzondere dorp in de Noordoostpolder. Deze erfgoedroute neemt u mee door Nagele.

In 2011 heeft het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Nagele aangemerkt als een wederopbouwgebied van nationaal belang. Dit kwam niet uit de lucht vallen want Nagele staat al jaren in de belangstelling van architecten en andere bezoekers van de Noordoostpolder. Het dorp is namelijk een experiment uit de jaren vijftig om een modeldorp te maken. Een groot aantal architecten van Het Nieuwe Bouwen ging hiermee aan de slag. Zij wilden van het dorp een voorbeeld maken waar de nieuwste ideeën en modernste technieken een plek kregen. Dit in tegenstelling tot de andere dorpen in de Noordoostpolder, waar meer traditioneel zoals op het oude land werd gebouwd. Bijzonder in Nagele is de ruime aanleg, het vele groen en de huizen met platte daken.

De rijk geïllustreerde cultuurhistorische wandeling leidt langs architectuur en door groen en geeft u een prachtig beeld van het moderne dorp in de polder. Zo komt u onder andere meer te weten over het werk van beroemde Nederlandse ontwerpers zoals Gerrit Rietveld, Aldo van Eyck, Mien Ruys en Jaap Bakema. De erfgoedroute is opgesteld door Museum Nagele, de gemeente Noordoostpolder, de provincie Flevoland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De route is uitgegeven door Uitgeverij Matrijs. Het is te koop bij Museum Nagele of te bestellen via de website van Uitgeverij Matrijs. Binnen dezelfde serie is eerder ook een mooie wandelroute uitgegeven over Schokland, het voormalige eiland dat op een steenworp afstand van Nagele ligt.