Start renovatie en voorbereiding daken kernproject Energiek Nagele

01-31-2021

Wessel Claassen

Een artikel namens Energiek Nagele & Mercatus

De eerste week van februari is het dan eindelijk zover: Mercatus start met het gereed maken van de daken aan de Ring in Nagele. De 8 woningen aan de Ring en het voormalig schoolgebouw de Acht vormen het kernproject van Energiek Nagele, gasloos wonen. De daken worden voorzien van nieuwe dakbekleding zodat deze geschikt zijn voor het monteren van de thermische collectoren. Energiek Nagele zet daarmee de eerste zichtbare mijlpaal in het project Nagele van het gas af. Later worden ook de dakranden vervangen en in de oorspronkelijke staat teruggebracht.

Wie anders dan Robert de Robot, mascotte van het project, kan uitleggen wat er staat te gebeuren. In de nieuwste video zie je Robert en zijn buurman Willem aan de slag. 

Bewoners betalen minder voor energie

Als de daken gereed zijn staat de aanleg van de ondergrondse seizoensbuffer op het programma. Om vervolgens de huizen aan te sluiten op het nieuwe warmtenet. Uitgangspunt is altijd geweest dat bewoners niet meer gaan betalen voor hun energie. En dat maakt het project ook waar. Bovendien zorgt de aansluiting op het warmtenet voor maar liefst 4 stappen vooruit op het energielabel. En natuurlijk van het aardgas af, dus geen fossiele brandstof meer voor warmte en warmwater.

Onderdeel van de proeftuin Aardgasvrije wijken

Energiek Nagele is onderdeel van de 27 proeftuinen aardgasvrije wijken van het ministerie van BZK. Het voornaamste doel is wijken aardgasvrij te maken en kennis- en leerervaringen op te doen in de diverse proeftuinen. Het kernproject vormt de basis van de proeftuin. Op de daken van de woningen komen slimme warmtecollectoren die in de zomer de warmte opwekken en opslaan in een ondergrondse seizoensbuffer. Zo is er in de winter voldoende warmte om de huizen te verwarmen en te koken. Koken en verwarmen op gas is daarmee verledentijd.